Iedereen lust wel een keer een croissantje. Hier is dan eindelijk een lactose vrij recept.
Ingrediënten:
- 7 gram gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- 1 dl lactosevrije melk
- 15 gram gesmolten lactosevrije boter
- 1 eetlepel suiker
- 250 gram bloem
- 2 theelepel zout
- 80 gram koude harde lactosevrije boter
Bereiding
Los ongeveer één theelepel suiker op in een beetje warme melk en besprenkel de gedroogde gist hiermee. Na 10 minuten is de gist klaar om te gebruiken. Meng de overgebleven melk met de gesmolten boter door het gistmengsel. Nu kun je de bloem zeven en samen met de suiker en het zout erdoor kneden. Daarna ongeveer één uur laten rijzen.
Bestrooi je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot je een lap hebt van ongeveer 20 cm breed en 60 cm lang. Snij nu de koude roomboter in dunne plakjes en verdeel dit voor 2/3 van het het deeg. Vouw het nu dicht, hierbij begin je met het lege vlak, zo wordt de boter ingesloten in het deeg. Leg het deeg 40 minuten afgedekt in de koelkast om het op te stijven. Rol het nu weer uit tot 20 bij 60 cm en laat het vervolgens opstijven. Herhaal het uitrollen en opstijven hierna nog één keer.
De oven op 215°C voorverwarmen. Rol het deel uit tot 20 bij 60 cm en snij hier driehoeken uit waar je croissants van kunt maken. Rol de driehoeken op vanuit het brede gedeelte en buig ze daarna in de vorm van een croissant. Leg de croissants op bakpapier of een ligt ingevette bakplaat. Laat ze 20-30 minuten narijzen, daarna bestrijken ze met een losgeklopt ei. Bak ze 10 tot 15 minuten.
Tip
Voor een hartige vulling kan er kaas en ham in gedaan worden. Ook gekruid gehakt is hierin erg lekker.