Het is weer herfst. Buiten vind je weer overal kastanjes. Lekker om te poffen. Zorg er wel voor dat je goede kastanjes hebt. Tamme kastanjes zijn wat platter dan wilde kastanjes en hebben niet dezelfde mooie kleur als de wilde kastanjes. Thuis controleer je of de tamme kastanjes goed zijn door ze in het water te leggen. Zakken ze naar beneden, zijn ze goed en bruikbaar. Blijven ze drijven, bevatten ze lucht en zijn dan onbruikbaar.
Poffen in de oven
Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak met een scherp mesje een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg de kastanjes ongeveer 10 min. in de oven tot ze openspringen. Laat de kastanjes iets afkoelen en pel ze.
Poffen in de open haard
Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg ze in de gloeiend houtskool tot ze poffen. Wrijf de as van de kastanjes en pel ze.
Poffen in de pan
Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Smelt de boter in een grote pan. Doe de kastanjes in de pan. Laat de kastanjes in ongeveer 20 min. op een niet te hoog vuur poffen. Schep ze ontertussen een keer om.
Serveertips
Kastanjes kunnen puur, zoet en hartig worden gegeten. Eet ze zo op af bestrooid met een beetje poedersuiker of met enkele korrels grof zeezout. Blijven er gepelde kastanjes over, snijd ze klein en meng ze door gekookte spruitjes. Kastanjes bevatten zetmeel, hebben een laag vetgehalte en veel voedingsvezels.
Bewaar verse kastanjes bij voorkeur in de koelkast.
Kastanjepuree is ook kant en klaar in blik verkrijgbaar en kan in diverse desserts verwerkt worden maar bijvoorbeeld ook door aardappelpuree.