De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november). Maar Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.
Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht. In Ierland was de aardappeloogst mislukt, de hongersnood decimeerde razendsnel de bevolking en de Ieren begonnen omstreeks 1840 massaal naar Amerika te vluchten. En zoals dat gaat met migranten: in den vreemde zoekt men contact en steun bij elkaar. Het heimwee naar de roots wordt verzacht in het verder beleven en onderhouden van de eigen feesten en gebruiken. In Amerika duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween.
Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de verlichte uitgeholde pompoen. Een van de bekendste is het verhaal over Jack de smid ofwel Jack-o'-Lantern. Op een avond kwam Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen. Jack wist met een list de duivel in een boom te lokken. Hij zette de duivel hier vast door een kruisteken in de boomstam te krassen. De duivel beloofde Jack dat hij niet in de hel zou komen als Jack hem vrij zou laten. Toen Jack later stierf kwam hij door zijn slechte levenswandel niet in de hemel. Maar de duivel liet hem ook niet in de hel wegens de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack rond op aarde. De duivel gooide hem een gloeiend kooltje achterna. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn. Amerikaanse Halloweenvierders hebben de knol verruild voor een pompoen.
Wil je voor Halloween of gewoon voor de gezelligheid rondom de herfst iets moois maken van pompoenen dan is er keus zat. Je kunt bijvoorbeeld een pompoen uitsnijden met een mooie afbeelding zodat je deze met een lichtje er in in je vensterbank of bij de voordeur kunt plaatsen. Er zijn veel ideetjes mogelijk en er zijn ook veel leuke sjablonen die gebruikt kunnen worden.
Als verlichting adviseren wij geen echte kaarsen of waxinelichtje want dan gaat de kap al snel aanbranden. Wat wel mogelijk is zijn de waxinelichtjes op batterijen die voor weinig te koop zijn bij een Marskramer, Xenos of Blokker. Of een heel kort snoertje van kerstverlichting wat je op een schotel kan leggen.
Let op!! Pompoenen zijn vrij dik en stug om te bewerken dus je moet met scherp materiaal werken en dat is niet geschikt voor kinderen.
Wil je een leuk bloemstuk maken met een pompoen/kalebas dan is dat zeker leuk om te doen met bijv de Turkse Muts. Ze zijn er in diverse kleuren dus je kunt voor een felle kleur kiezen en dan werken met groene en witte materialen aangevuld met mooi gekleurd herfstblad. Met de groene en witte kun je of kiezen om in dezelfde kleur te blijven maar ook met gekleurde bloemen en bladeren kun je schitterende bloemstukken maken.
Hoe ga je te werk: De bobbelige kant van de turkse muts (op de foto is dat de bovenkant) wordt de onderkant. Vul een teil met water en snijbloemenvoedsel en leg daarin een blok snijbloemenoase. Snij ongeveer boven de helft de muts doormidden. Indien aan de binnenkant van de kap (bovenkant) ook vlees zit schraap dat er dan af met een lepel.
De onderste helft haal je ook leeg en indien gewenst kun je iets van de rand meeschrapen. Dan heb je een soort van schaal. Als je hier in zo het natte oaseblok neer leg geniet je niet zo lang van je bloemstuk dus neem een stuk aluminium folie om de binnenkant van het onderste gedeelte van de Turkse muts te bedekken en maak daarin het oaseblok passend in de breedte. Het mag best hoger zijn dan de rand!
Dan plaats je op 3 of 4 plaatsen in de rand halve sateprikkers zodat je de kap er op kunt vast zetten maar niet door de buitenkant van de pompoenen prik. Ongeveer een opening van 1,5 cm tot 2 cm. Vul de rand dan op met herfsttakken of ander groen. De lengte van je groenmateriaal en de bloemen hangt af van de grote van de Turkse muts maar over het algemeen blijft er ca 5 cm van je bloemen uitsteken dus een lengte van 10 cm is voldoende in het totaal. Je groenmateriaal is mooier als het wat langer is. Prik niet alleen recht maar ook schuin onder vandaan of boven vandaan. Dan kun je wat fijner materiaal gebruiken en als laatste je bepalende bloemen. Bv rozen. Als je de gehele rand opvult heb je rondom een mooi stuk. Als je aan één kant de sateprikkers korter maak dan heb je één kant geen bloemen en staat de kap iets schuin. Is maar net wat je wensen zijn.
Wat ook mogelijk is om alleen een kwart van de kap in te snijden en te verwijderen of de helft en dan de pompoen uit te hollen en hetzelfde te doen als bovenstaand alleen heb je dan geen kap. Je krijgt dan een bloemstuk naar boven en kun je zelfs wat langere bloemen gebruiken.
Wat heb je nodig?
Neem een grote mooie pompoen. Snijd aan de bovenkant het kapje van de pompoen af. Het gat moet zo groot zijn, dat je er met je hand in kunt. Schep met een grote lepel het vruchtvlees en de pitten uit de pompoen, zodat je schil van ongeveer 3 cm overhoudt.
Teken met een zwarte stift ogen, een neus en een griezelige kartelmond op de pompoen. Je kunt hiervoor ook patronen gebruiken. Snijd de vormen dan uit, waarbij je altijd met de kleinste vormen begint. Zet een plantenschoteltje op de bodem van de pompoen en zet daar je waxinelichtje op.
Als je een hele grote pompoen hebt, kun je de deksel er wel op zetten als je kaarsje aan is. De hitte kan namelijk weg door de gaten. Het kapje zal wel sneller rotten door het kaarsje. Om dat te voorkomen, kun je er nog een extra gat in maken, zodat het vlammetje daar precies onder staat.
Ingrediënten voor 4 personen
Pel de ui en snijd het in kwarten. Was de paprika's, snijd de stengel er af, snijd ze open en verwijder de zaadlijsten. Was de prei en verwijder het wortelstukje en de meest groene blaadjes. Doe alles samen met de stukken pompoen in een pan met het water en breng het aan de kook tot alles zacht geworden is.
Gebruik dan je staafmixer om alle groenten te pureren, terwijl je ondertussen de kippenbouillon toevoegt. Haal eerst de pan van het vuur, zodat je je niet brandt (laat het geheel eventueel een tijdje afkoelen alvorens je tot pureren over gaat). Laat de staafmixer snorren tot je een mooie homegene soep hebt. Niet te ver doorgaan bij het pureren, de soep moet wel romig blijven en niet te waterig worden. Verwarm de soep weer en breng het op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met een eetlepel créme fraîsche in het midden van het bord en strooi er wat geroosterde amandelen en fijngehakte peterselie overheen.