Stoppen met roken, de Moos-methode
Stoppen met roken? Zo wordt het een succes!
Succesvol stoppen met roken begint met de vraag "waarom rook ik?" Als deze vraag wordt gesteld, zeg je ongetwijfeld "Omdat ik het lekker vind". Of "omdat het zo goed ontspant. Bovendien is het gezellig, blijf ik er door op gewicht; hoort het er zo bij, pept het me op..." Het zijn allemaal hele goede redenen om te roken en het stoppen uit te stellen.
Waarschijnlijk zul je nooit zeggen: "Ik rook omdat ik verslaafd ben." En toch is dát feitelijk de enige reden dat je steeds maar weer een sigaret opsteekt. Niet leuk om te horen, maar het is toch ook goed nieuws: als je namelijk op de juiste manier stopt met roken, stopt je verslaving en dan is er niets in die sigaret dat je zult missen. Het is als een fout vriendje of vriendinnetje waar je – als je er eenmaal vanaf bent – alleen maar blij om bent.
Nu verlang je nog naar een sigaret vanwege
- de nicotine: de chemische stofjes in een sigaret zorgen dat je telkens trek krijg
- de gewoonte: een mens is een gewoonte dier en roken hoort zo bij opstaan, koffie drinken, autorijden, telefoneren, na de maaltijd etc
- de emotie: een sigaret lijkt bij alles te helpen; stress, verveling, verdriet en hij maakt het ook nog gezellig!
De juiste manier
Bij stoppen komt het neer op die ene simpele vraag: wie is er uiteindelijk sterker, jij of die sigaret? Het is als een touwtrek-wedstrijd: wie krijgt de ander het eerst over de streep? Ben jij sterker tot het moment dat de sigaret is uitgeput (het verlangen verdwijnt) dan win jij; raak jij eerder uitgeput door telkens dat verlangen te moeten bevechten, dan wint de sigaret, want je steekt er weer een op.
Wie in een keer zonder meer stopt, heeft een minimale kans om te winnen. Nog geen 3% van de mensen die zogenaamd cold turkey stopt, lukt het om van de sigaretten af te blijven. Dat is ook wel logisch: wie onvoorbereid aan een wedstrijd begint zal niet snel als winnaar uit de bus komen. De juiste manier is om een aantal hulptroepen in te zetten, die je verlangen naar een sigaret definitief doen verdwijnen, namelijk:
- Middelen tegen ontwenningsverschijnselen
- Afbouwen: door een afbouwperiode in te lassen doorbreek je gewoontes
- Coaching: begeleiding zorgt dat je emotioneel afstand neemt van de sigaret
- Support: aanmoediging van anderen maken je sterker
In het stoppen met roken Moos-programma zijn daarom al deze elementen samengevoegd.
Over de streep
Stoppen is in feite dus de fase tussen een roker en een niet-roker zijn. Ben je een niet-roker, dan doet die sigaret je niets meer. Je hebt geen trek meer, geen verlangen meer naar een sigaret. Je bent klaar met roken, je bent over de streep.
Het is dus prettig als die tijd zo snel mogelijk aanbreekt. Hoe lang het stoppen zal duren, is afhankelijk van de hoeveelheid sigaretten, die je rookte, het aantal jaren, dat je gerookt hebt en of je gebruik maakt van bovengenoemde hulptroepen. Daarnaast kun je de tijd bekorten door het toepassen van onderstaande tips.
Maak van stoppen iets leuks in plaats van iets lastigs:
- Sta 's morgens op, rek je uit en zeg: "heerlijk, ik hoef niet meer te roken!"
- Leer je top tien van voordelen uit je hoofd en zeg ze regelmatig op: zo weet je altijd waarom je het doet.
- Bedenk ook dat stoppen niet eeuwig duurt; je gaat voor het einddoel en dat is fantastisch.
- Trakteer jezelf regelmatig op een cadeautje en wees vooral erg trots op jezelf.
- Ga even iets leuks doen in de tijd dat je normaal gesproken een sigaret rookte. Lekker even in een tijdschrift lezen, een spelletje doen etc.
- Begin met iets nieuws: een nieuwe cursus, een nieuwe sport. Niet alleen leuk maar je schudt als het ware daarmee ook oude gewoontes af.
Zoek alternatieven voor de "kwaliteiten" van een sigaret
- Stress bestrijd je ook op met een valeriaantabletje. Net zo makkelijk en lang niet zo schadelijk.
- Probeer overigens wel te achterhalen waardoor de stress veroorzaakt wordt. Een definitieve oplossing is natuurlijk het beste.
- Ga eens yoga lessen volgen: dat is de beste vorm van ontspanning voor je hoofd en lichaam.
- Neem iets anders in je hand: een pen, een elastiekje, kinderklei.
- Neem iets anders in je mond; iets dat je lekker vindt en makkelijk te eten is: dropjes, pepermunt, zuurtjes (neem de suikervrije variant, dan word je er ook niet dikker van), wortels, rozijnen of zonnebloempitten.
Zoek afleiding als je trek krijgt
- Koop een puzzel- of sudokuboekje. Heb je een gameboy? Prima, als je trek krijgt, even gaan spelen en je bent zo die trek vergeten.
- Drink langzaam een groot glas water als je trek krijgt; dat helpt echt.
- Eet veel fruit, met name citrusvruchten en bananen. Door citrusvruchten vermindert de trek. Een banaan wekt hetzelfde soort prettige gevoel op als nicotine (zij het in iets mindere mate).
- Ga zoveel mogelijk naar buiten, maak ommetjes in de pauzes van je werk en na het avondeten. Als je frisse lucht inademt heb je minder snel trek in een sigaret.
- Poets direct na de maaltijd je tanden (als je normaal een sigaret zou opsteken).
Zorg dat je je goed voelt
- Alles lijkt makkelijker te gaan als je je lichamelijk fit voelt. Het is dus slim om er voor te zorgen dat je tijdens het stoppen in goede conditie bent.
- Een goede nachtrust is daarbij essentieel. Ga het liefst op dezelfde tijd naar bed en sta op hetzelfde moment weer op. Zorg dat je slaapkamer goed is geventileerd en houd het koel. Hoe koeler de kamer, des te dieper slaap je en hoe meer je uitrust.
- Vermijd koffie en cola de laatste vier uur voordat je gaat slapen. Je slaapt er slecht van in.
- Door alcohol slaap je wel snel in maar je slaapt onrustig, dus ook dat is even niet aan te raden. Bovendien stimuleert alcohol trek in een sigaret en maakt je minder waakzaam. Vermijd dus alcohol, als het even kan totdat je door het stoppen heen bent.
- Sport zoveel mogelijk. En heb je daar niet zo veel zin in, bedenk dat een simpele wandeling volgens wetenschappelijk onderzoek de beste manier is om het verlangen naar een sigaret en ontwenningsverschijnselen te onderdrukken.
Zorg dat je op gewicht blijft
Dikker worden is vooral voor veel vrouwelijke stoppers reden om weer te beginnen met roken. Aankomen lijkt onvermijdelijk bij stoppen maar niets is minder waar. Met deze 10 gouden tips blijf je zeker weten op gewicht.
- Zorg dat je geen honger hebt, dat voorkomt snaai-trek tussendoor. Eet dus voldoende bij de maaltijden;
- Eet en drink langzaam en bewust; dan heb je eerder een voldaan gevoel en krijg je minder snel weer trek;
- Mijd geraffineerde suikers (in wit brood, witte rijst, pasta, snoep koek, chocolade)
- Ga nooit met een volle maag naar bed;
- Koop van alles de light of halfvolle versie: frisdrank, kaas, chips, melk, boter, vleeswaar: elke calorie scheelt. Eet of drink er alleen niet meer van.
- Gebruik zoetjes in plaats van suiker in je koffie of thee
- Sla geen lekkere dingen als toetjes, ijs of gebak over, maar neem een halve portie.
- Mijd frituur; neem puree in plaats van patat, ossenworst in plaats van bitterbal
- Drink één op één water met wijn, drink bier uit een klein glas
- Pak niet automatisch, maar vraag je af of je wel trek hebt.
Zorg dat je doorgaat
- Het is best mogelijk dat je een keer voor de bijl gaat, een sigaret opsteekt en 'm oprookt. Jammer, maar niets aan de hand, zolang je maar doorgaat met stoppen. Bedenk waarom je bent gaan roken, probeer die situatie in het vervolg te vermijden, denk niet "en nu maakt het toch niet meer uit" maar ga gewoon weer door alsof er niets gebeurd is.
Winstpunten
Stoppen met roken geeft een snel effect, misschien merk je het niet direct maar het is er wel:
- 20 minuten -Verbetering van je bloeddruk, hartslag en bloedsomloop.
- 12 uur -Al na een paar uur begint je lichaam te herstellen. Vooral je hart en longen beginnen met de reparatiewerkzaamheden. Zij zijn tenslotte het hardst getroffen door de sigarettenrook. Het koolmonoxideniveau in je bloed wordt ook weer normaal.
- 48 uur - De nicotine heeft definitief je lichaam verlaten. Je smaak- en geurvermogen gaan met sprongen vooruit.
- 2-12 weken - Je bloedsomloop en je longfunctie worden beter. Je krijgt meer lucht, meer energie en een betere huid.
- 1-9 maanden- Je bent minder kortademig en hoest minder. Een lachbui hoeft dus niet meer automatische een hoestbui te worden.
- 1 jaar -Je kans op hart- en vaatziekten is de helft van die van een roker.
- 10 jaar - Je kans op longkanker is de helft van die van een roker.
- 15 jaar - Je kans op een hartaanval of beroerte is gedaald tot het niveau van een niet-roker
Moos staat voor Minderen Om Ontspannen te Stoppen . De methode is gebaseerd op wetenschappelijke studies en inmiddels succesvol gevolgd door duizenden mensen.