De Dode Zee dankt haar naam aan het gegeven dat er nauwelijks leven in de zee mogelijk is. Dit is een gevolg van het extreem hoge zout- en mineraalgehalte van het water. Bovendien blijf je hierdoor op het water drijven. Het fenomeen bezorgde de Dode Zee wereldfaam. Nergens anders ter wereld kun je drijven in de zee. Ook de helende werking van zowel water als modder trekken grote aantallen toeristen.
Al sinds de Oudheid staat het Dode Zeegebied bekend om haar schoonheidsbehandelingen. Archeologen hebben in de buurt van de Dode Zee zelfs een cosmeticabedrijf opgegraven. Hier liet Cleopatra zich naar alle waarschijnlijkheid regelmatig behandelen. Nu, honderden jaren later, is het Dode Zeegebied een belangrijke exporteur van cosmetica- en huidverzorgingsproducten.
Langs de kust vind je een groot aantal badplaatsen met verschillende soorten accommodaties. Er zijn privé-bungalows, hotels en kuuroorden in alle prijsklassen.
Maar je hoeft er niet per se meerdere dagen heen. Je kunt ook gewoon een dagje Dode Zee doen. Eerst een kleimasker van top tot teen en daarna lekker rond dobberen.
Wist je dat: je in het Dode Zeegebied kunt zonnen zonder te verbranden? Omdat het gebied 400 meter onder de zeespiegel ligt, moeten de zonnestralen hier ook 400 meter verder door de atmosfeer heen dringen. Bovendien worden ze nog extra gefilterd door de damp die opstijgt van het grote wateroppervlak. De UV-straling is hierdoor veel minder sterk.
In het Dode Zeegebied kun je beroemde archeologische plaatsen bezichtigen. Absolute must is de ruïne van de vesting Massada, aan de westelijke oever van de Dode Zee. De Joodse koning Herodes bouwde het complex op een 400 meter hoge klif, dat jarenlang gold als het veiligste bolwerk van de provincie Judea. Het paleiscomplex staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is te bereiken via een kabelbaan, maar sportievelingen kunnen ook te voet via het zogenaamde 'Slangen Pad'.
Tip: beklim Massada in de vroege ochtend, zodat je de middaghitte nog voor bent. Je kunt Massada ook in de vroege avond bezoeken. Het avondlicht is dan geweldig.
In Metzoke Dragot, in het noordelijke deel van het Dode Zeegebied, is men gespecialiseerd in woestijntoerisme. In dit bergachtige gebied kun je leren abseilen of bergbeklimmen mét prachtig uitzicht over de woestijn. Ook leuk om te doen is een woestijntocht met een ervaren berggids of ga met een jeep op woestijnsafari. Een speciale belevenis is een tocht over de Sodomberg, die volledig uit zout bestaat.
In natuurreservaat Ein Gedi kun je heerlijk wandelen. Zin in verkoeling? De tocht langs de Nahal David brengt je bij de mooiste watervallen. In het reservaat leidt de Nahal Arugotroute je langs een aantal natuurlijke baden waarin je onderweg lekker kunt dobberen. Met een beetje geluk loop je tijdens je wandeling zelfs een steenbok, klipdas of een ander bijbels dier tegen het lijf. Deze lopen hier namelijk vrij rond. Verder vind je in Ein Gedi ruïnes van tempels en andere archeologische opgravingen.
Tip: het Dode Zeegebied is ook ideaal voor mensen met hooikoorts: de lucht is namelijk geheel pollenvrij.